Vi söker gruppsamtalsledare

Vill du ha ett roligt och meningsfullt jobb där du får bidra till att öka kvinnors rättigheter? Nu söker vi en person som ska ansvara för våra gruppträffar för kvinnor som utsatts för könsstympning. Syftet med gruppträffarna är att ge kvinnorna en trygg plats där de kan dela erfarenheter och lära sig mer om hälsa, könsstympning och kvinnors rättigheter. Målet är att stärka kvinnornas psykiska och fysiska hälsa och välmående.

Om rollen och arbetsuppgifterna

Tjänsten innebär att planera och genomföra gruppträffar för kvinnor som har överlevt könsstympning, samt att erbjuda stöd och vägledning till deltagarna. Som ansvarig för gruppträffarna tar du egna initiativ till upplägg, teman och föreläsare att bjuda in, med utgångspunkt från Existera-modellen. Du arbetar självständigt med stöd från verksamhetschefen och övriga kollegor. Det kommer även ingå andra arbetsuppgifter såsom att delta i seminarier och närvara vid nätverksträffar.

Idag har vi gruppträffar i Husby och Skärholmen och under hösten kommer vi att starta en grupp i en tredje stadsdelsnämnd. Gruppträffarna består av två delar – gemensam träning (t.ex. gympa eller dans, som leds av en tränare) och samtal i grupp. Samtalen kretsar kring olika teman såsom kvinnohälsa, normer och könsroller, kvinnors rättigheter, könsstympning. 

Våra principer för gruppträffarna är: 

  • Öppenhet – alla kvinnor är välkomna! Vi bjuder in till diskussion och lyssnar utforskande på olika åsikter utan att döma, samtidigt som vi är tydliga med fakta och myter om könsstympning.
  • Gemenskap – könsstympade kvinnor får möta andra med liknande erfarenheter. Träning, fika och gemensamma samtal i en blandning av skratt och allvar.
  • Utvecklande – ökad kunskap stärker kvinnornas känsla av egenmakt. Fysisk träning ger kraft, ökad kroppskännedom och självförtroende. Samtal om könsstympning bryter tabun och gör övergreppen talbara.

Din profil

Vi söker dig som har ett genuint intresse för frågor om kvinnohälsa, kvinnors rättigheter och integration. Du bör ha erfarenhet av att ha lett samtalsgrupper tidigare. Det är meriterande om du har kunskap om ämnen som rör kvinnors hälsa och empowerment. Vi tror att du är van vid att arbeta självständigt, ta ansvar och komma med idéer. Kanske har du egen erfarenhet av migration eller tidigare erfarenhet av att arbeta i socioekonomiskt utsatta områden. Vi ser gärna att du, utöver svenska, har språkkunskaper inom till exempel somaliska, tigrinja eller arabiska. Detta behövs för att möta vissa av deltagarna som har begränsade kunskaper i svenska.

Vi erbjuder

På Existera erbjuder vi en stöttande och inkluderande arbetsmiljö där våra medarbetare får möjlighet att växa och utvecklas. Vi värdesätter mångfald och strävar efter att skapa ett sammanhang där varje individ känner sig sedd och hörd. Du kommer att ingå i en mindre personalgrupp av andra engagerade kvinnor. Existera har kollektivavtal och tjänstepension.

Anställningsvillkor

Placeringsort: Stockholm (där gruppträffarna sker) 

Tjänsten är en visstidsanställning på 60 % under 2024 och 2025 (med möjlighet till förlängning och övergång till en tillsvidareanställning beroende på bidrag/finansiering).

Ansökan

Är du intresserad? Mejla ditt CV och ett personligt brev till vår verksamhetschef Luul Jama, luul@existera.org. I brevet ber vi dig att beskriva din bakgrund, tidigare erfarenhet och varför du tror att du passar för tjänsten. 

Vänta inte med din ansökan då urval sker löpande. Tjänsten beräknas tillträdas i augusti/september 2024 eller efter överenskommelse.